تعداد افراد مبتلا به دیابت از 108 میلیون در سال 1980 به 422 میلیون در سال 2014 رسید. شیوع در کشورهای با درآمد پایین و متوسط نسبت به کشورهای با درآمد بالا با سرعت بیشتری در حال افزایش است. دیابت عامل اصلی نابینایی، نارسایی کلیه، حملات قلبی، سکته مغزی و قطع اندام تحتانی است. بین سال های 2000 تا 2019، میزان مرگ و میر ناشی از دیابت 3 درصد افزایش یافته است. در سال 2019، دیابت و بیماری کلیوی ناشی از دیابت باعث مرگ 2 میلیون نفر شد. رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و پرهیز از مصرف دخانیات راه هایی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. دیابت را می توان با رژیم غذایی، فعالیت بدنی، دارو و غربالگری و درمان منظم عوارض درمان کرد و از عواقب آن جلوگیری کرد یا به تأخیر انداخت.
دیابت یک بیماری مزمن است که یا زمانی رخ می دهد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا زمانی که بدن نمی تواند به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده کند. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند. هایپرگلیسمی که افزایش قند خون نامیده می شود، یکی از عوارض رایج دیابت کنترل نشده است و به مرور زمان منجر به آسیب جدی به بسیاری از سیستم های بدن، به ویژه اعصاب و رگ های خونی می شود. در سال 2014، 8.5 درصد از بزرگسالان 18 سال و بالاتر به دیابت مبتلا بودند. در سال 2019، دیابت عامل مستقیم مرگ 1.5 میلیون نفر بود و 48 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از دیابت قبل از 70 سالگی رخ داده است. 460000 مرگ دیگر ناشی از بیماری کلیوی ناشی از دیابت بوده است و افزایش قند خون باعث حدود 20 درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی می شود. بین سالهای 2000 تا 2019، 3 درصد افزایش در نرخ مرگ و میر استاندارد شده ناشی از دیابت وجود داشت. در کشورهای با درآمد متوسط پایین، میزان مرگ و میر ناشی از دیابت 13 درصد افزایش یافته است. در مقابل، احتمال مرگ ناشی از هر یک از چهار بیماری اصلی غیرواگیر (بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی یا دیابت) در سنین 30 تا 70 سال بین سالهای 2000 تا 2019 در سطح جهان 22 درصد کاهش یافته است.
در ایران نیز بیماری دیابت جز بیماری های شایع می باشد که خوشبختانه با توجه به در دست رس بودم تجهیزات و داروها متناسب و همچنین ارائه خدمات رایگان از سیستم درمان کشور، این بیماری با کمترین میزان آسیب و مرگ و میر همراه می باشد ولیکن که هر ساله بخشی از میزان مرگ و میر و علت بستری در بیمارستان ها به علت بیماری دیابت می باشد.
علائم
علائم دیابت ممکن است به طور ناگهانی رخ دهد. در دیابت نوع 2، علائم می تواند خفیف باشد و ممکن است سال ها طول بکشد تا متوجه شوند. علائم دیابت عبارتند از:
افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر مشکلات سلامتی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی و نارسایی کلیوی هستند. دیابت با آسیب رساندن به رگ های خونی چشم می تواند باعث از دست دادن دائمی بینایی شود. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت به دلیل آسیب عصبی و جریان خون ضعیف در پاهای خود دچار مشکل می شوند. این می تواند باعث زخم پا شود و ممکن است منجر به قطع عضو شود.
دیابت نوع 1
دیابت نوع 1 (که قبلاً به عنوان وابسته به انسولین، نوجوانی یا شروع دوران کودکی شناخته می شد) با کمبود تولید انسولین مشخص می شود و نیاز به تجویز روزانه انسولین دارد. در سال 2017، 9 میلیون نفر مبتلا به دیابت نوع 1 بودند. اکثریت آنها در کشورهای با درآمد بالا زندگی می کنند. نه علت آن و نه راه های پیشگیری از آن مشخص نیست.
دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 بر نحوه استفاده بدن از قند (گلوکز) برای انرژی تأثیر می گذارد. این کار بدن را از استفاده صحیح از انسولین باز می دارد که در صورت عدم درمان می تواند منجر به افزایش سطح قند خون شود. با گذشت زمان، دیابت نوع 2 می تواند آسیب جدی به بدن، به ویژه اعصاب و عروق خونی وارد کند. دیابت نوع 2 اغلب قابل پیشگیری است. عواملی که در ایجاد دیابت نوع 2 نقش دارند عبارتند از اضافه وزن، ورزش نکردن کافی و ژنتیک. تشخیص زودهنگام برای جلوگیری از بدترین عوارض دیابت نوع 2 مهم است. بهترین راه برای تشخیص زودهنگام دیابت انجام معاینات منظم و آزمایش خون با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی است. علائم دیابت نوع 2 می تواند خفیف باشد. ممکن است چندین سال طول بکشد تا مورد توجه قرار گیرند. علائم ممکن است مشابه علائم دیابت نوع 1 باشد اما اغلب کمتر مشخص می شود. در نتیجه، بیماری ممکن است چندین سال پس از شروع، پس از بروز عوارض، تشخیص داده شود. بیش از 95 درصد افراد مبتلا به دیابت به دیابت نوع 2 مبتلا هستند. دیابت نوع 2 قبلاً غیر وابسته به انسولین یا شروع بزرگسالان نامیده می شد. تا همین اواخر، این نوع دیابت فقط در بزرگسالان دیده می شد، اما اکنون به طور فزاینده ای در کودکان نیز دیده می شود.
جهت پیشگیری از ابتلا به دیابت یا جهت تشخیص زود هنگام این بیماری می توانید با مراجعه به سایت shop.stpergas.com برای خرید انواع دستگاه های اندازه گیری قند خون دیدن فرمایید. همراه ما جهت پشتیبانی از شما و ارائه مشاوره در خدمت شما عزیزان هستیم.
دیابت بارداری
دیابت بارداری هیپرگلیسمی با مقادیر گلوکز خون بالاتر از حد طبیعی اما کمتر از مقادیر تشخیصی دیابت است. دیابت بارداری در دوران بارداری رخ می دهد. زنان مبتلا به دیابت بارداری در معرض خطر افزایش عوارض در دوران بارداری و زایمان هستند. این زنان و احتمالاً فرزندانشان نیز در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده هستند. دیابت بارداری از طریق غربالگری قبل از تولد تشخیص داده می شود، نه از طریق علائم گزارش شده. روش های تشخیص به شرح زیر می باشد:
اختلال در تحمل گلوکز و اختلال در قند خون ناشتا
اختلال تحمل گلوکز (IGT) و اختلال قند خون ناشتا (IFG) شرایط میانی در انتقال بین طبیعی بودن و دیابت هستند.
بسیار مفید و جامع ممنون از اطلاعات خوبتون